Hemmeligheten for å unngå høstens kløende mareritt: Slik beskytter du deg mot hjortelusflue

Hemmeligheten for å unngå høstens kløende mareritt: Slik beskytter du deg mot hjortelusflue

Unngå høstens kløende mareritt: Slik beskytter du deg mot hjortelusflue

Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som ofte kan gi en ubehagelig opplevelse for alle som elsker å tilbringe tid i naturen, spesielt om høsten. Denne hardføre parasitten finnes primært på hjortedyr som rådyr, elg og hjort, men vil ikke nøle med å lande på mennesker hvis anledningen byr seg. Mer info om hjortelusflue finner du her.

Hvordan gjenkjenne en hjortelusflue

Hjortelusflua er kjent for sin flate og krabbelignende form, utstyrt med kraftige klør på beina. Kroppslengden er ca 4,5-5 mm. Til tross for de små dimensjonene, kan dette insektet fremkalle en intens kløe hvis den får muligheten til å stikke.

Hvor finner man hjortelusflue?

Dette plagsomme insektet er utbredt over hele Europa og nordlige deler av Asia, og er innført til Nord-Amerika. I Norden er den vanlig i Danmark, Sørøst-Norge, Sør-Sverige og har nådd til 65°N i Finland. I Norge ble den oppdaget i 1983 og har siden spredt seg gjennom Sørøst-Norge og kystnære områder på Sørlandet.

Hjortelusfluens livssyklus

De voksne hjortelusfluene flyr fra august til oktober på jakt etter en vert. Uten vert kan de ikke overleve mer enn fem dager. Etter landing på en vert, kaster de vingene og kan aldri fly igjen. De parer seg på verten og overvintrer i pelsen på denne. Hjortelusflua har en spesiell livssyklus der larven utvikles inne i moren og fødes i et forpuppestadium.

Kan hjortelusflue stikke mennesker?

Selv om det er sjeldent, kan hjortelusfluen stikke mennesker. Stikkstedet kan klø intenst i 14-20 dager, i ekstreme tilfeller opptil ett år. Det er indikasjoner på at den kan spre bakterien Bartonella schoenbuchensis fra rådyr til mennesker.

Hvordan beskytte seg mot hjortelusflue?

Bruk av avvisende midler

Det kan være vanskelig å beskytte seg mot hjortelusfluen. Vanlige myggmidler gir liten beskyttelse mot dette insektet.

Klesvalg

En hvit jakke og hvit caps kan redusere antall hjortelusfluer som lander på mennesker. Fargen kan virke avvisende på flått, inkludert hjortelusflue.

Sjekk deg selv

Det er lurt å plukke dem av seg så raskt som mulig etter at de har landet. Husk å sjekke både klær og hud nøye etter å ha vært ute i naturen.

Ved hjelp av disse tipsene kan du nyte høsten ute i skog og mark uten bekymringer om flått, fluer og andre plager. Husk, forebygging er alltid nøkkelen til god helse og velvære.

hjortelusflue

Hemmeligheten for å unngå høstens kløende mareritt: Slik beskytter du deg mot hjortelusflue

SDP0524
SDP0524
SDP0524 SDP0524

SDP0524

SDP0524