De beste videospillene som er basert på bøker

Videospill henter inspirasjon fra andre sjangere, og mange populære videospill er basert på bøker. I noen tilfeller betyr for så vidt «basert på» bare at spillet har hentet noen karakterer eller temaer fra en bokserie, men det skjer også når bøker skal overføres til andre medier.

Bøker danner ofte utgangspunktet for en hel franchise: filmer, TV-serier, nettspill etc. En film eller TV-serie kan ta med relativt mange elementer fra en bok, men spill må vanligvis velge enkeltelementer. Det gjelder både videospill og andre formater, som spilleautomater og andre nettbaserte pengespill. Med en populær N1 Casino velkomstbonus er det mulig å utforske andre typer spill som kanskje også er basert på filmer, popkultur eller til og med bøker.

Dune II – retrospill som er ekstra aktuelt i 2021

La oss være ærlige: det er sannsynligvis få yngre spillere som har opplevd de originale videospillene i Dune-franchisen. Det er dessuten Dune II fra 1992 som ofte løftes frem som både det viktigste Dune-spillet, og dessuten et av de aller mest innflytelsesrike spillene i hele videospillhistorien.

Dune II bygger på bøkene skrevet av Frank Herbert.

I dag er spillet selvfølgelig håpløst utdatert når det gjelder grafikk, men spillmekanikken la grunnlaget for en hel sjanger: strategi i realtid.

Tom Clancy’s Rainbow Six – innflytelsesrik førstepersonskyter 

Mange som spiller Tom Clancy’s Rainbow Six har aldri lest en side i en bok av Tom Clancy, til tross for at spillene i franchisen bærer navnet til forfatteren. Universet under Tom Clancy-merkevaren er utvidet med en rekke forskjellige spill, også lenge etter forfatterens død i 2013.

Tom Clancy’s Rainbow Six er en klassisk førstepersonskyter, men Tom Clancy har også influert spill innenfor helt andre sjangere. Noen eldre lesere har kanskje til og med spilt Red Storm Rising, som ble lansert til PC, Commodore 64, Amiga og flere andre plattformer i 1988.

Conan Exiles – survival fra Funcom

Spill i Conan-universet har et ekstra tett bånd til Norge, i og med at det norske selskapet Funcom har utviklet spillene i nyere tid. Det begynte med Age of Conan, et MMORPG-spill i samme sjanger som for eksempel World of Warcraft.

Conan Exiles har en spillmekanikk som er basert mer på overlevelse. Premisset er som tittelen tilsier at Conan er i eksil, og undertittelen er «Survive. Build. Dominate.».

Conan-universet bygger på noveller skrevet av Robert E. Howard, og Conan så dagens lys allerede i 1932.

Dante’s Inferno – fra 1300-tallet til videospill

Dante Alighieri skrev Den guddommelige komedie allerede i første del av 1300-tallet, og han kunne selvfølgelig aldri sett for seg at delen Inferno skulle bli til et videospill omtrent 700 år senere.

Det sier seg selv at et moderne videospill må ta seg noen store friheter når det bygger på en tekst fra 1300-tallet, men dette spillet innenfor slasher-sjangeren henter faktisk mange elementer fra det opprinnelige materialet.

Parasite Eve – japansk sci-fi horror

Parasite Eve-serien bygger på sci-fi horror materiale skrevet av Hideaki Sena. Premisset i boken er at deler i cellene til alt levende er en del av en større bevissthet som venter på å ta over hele planeten.

Parasite Eve-franchisen er en trilogi, der de to første spillene er tettere knyttet til den opprinnelige novellen enn den avsluttende delen i serien. Det er sannsynligvis ikke mange spillere som faktisk har lest den opprinnelige novellen av Hideaki Sena, men kanskje kan spillserien være en inspirasjon.